The right au pair for the right Family

Situasjonen med å levere søknad om au pair-tillatelser er kritisk

 Date: 08.12.20

Situasjonen med å levere søknad om au pair-tillatelse er kritisk da ambassadene enten har lite kapasitet eller еr stengt pga. pandemien. Noen søkere, som er au pairer i Europa nå, og har lyst til å komme til Norge, må pga. dette reise tilbake til hjemlandene sine likevel.

Vi i Energy Au Pair prøver å finne mulighet for alle å levere søknadene deres før deres Schengen tillatelse er utløpt og for at au pairer kommer til deres norske vertsfamilier uten å reise fra Schengen.

Nedenfor ser dere en kopi av vår seneste anmodning til UDI om å avhjelpe denne situasjonen.

Dessverre er det foreløpig ikke funnet en løsning på denne utfordrende situasjonen.

-------------------------

att. enhetsleder Visum og Aupairenheten, UDI

Først og fremst vil jeg si at vi opplever at UDI’s service er blitt bedre enn noen gang, og vi setter stor pris på det. Ikke kun pga. de korte behandlingstider, men vi opplever også at deres medarbeidere viser at de er forståelsesfulle, serviceinnstilte og virkelig prøver å hjelpe søkere så godt de kan. Flere av deres ansatte fra au pair-avdelingen har til og med ringt til familiene på kvelden for å svare på deres spørsmål.

 

Vi vil gjerne be dere gå et skritt videre i deres serviceytelse og akseptere at dokumentene leveres elektronisk (i hvert fall for dem som har Schengen-oppholdstillatelse i forveien).

Som dere sikkert vet har situasjonen med innlevering av søknader vært vanskelig i år, men dere vet nok ikke at den er blitt helt kritisk - for mange søkere vil jeg kalle den tragisk. Det er nesten umulig å få timer på ambassaden.

 

 

Jeg vil gjerne poengtere at:

 

Vi har flere ganger spurt dere om vi kunne laste opp dokumentene online, og dere sa at dere skulle overveie dette og gi oss beskjed om det. Situasjonen er nå blitt så prekær at vi ser at det er absolutt nødvendig å finne en løsning på problemene med søknadsprosedyrene.

Vi har tidligere bedt dere å la søkere (som er i Europa nå) laste opp dokumentene på UDI’s portal (som man gjør nå hvis man søker via politiet – så det er praktisk mulig) i stedet for å vente på time på ambassaden.

I denne forbindelsen har jeg 2 spørsmål/forslag:

  1. En av våre søkere (har kompetanse som faglært) har registrert søknaden online og har fått en e-post samt et skjema fra politiet (se vedlegg). Politiet sendte den 5. desember et brev til henne hvor de blant annet skriver: “In connection with the police public services limited availability due to the risk of infection by Covid-19, the police, in collaboration with UDI, want to offer an alternative, digital solution for filing applications, without personal attendance. Digital submission of applications is based on the UDI's Guideline 2020-010, https://www.udiregelverk.no/retributors/udi-retningslinjer/udi-2020-010/»Denne au pairen er ikke kommet til Norge ennå. Vi har flere søkere som fortsatt er i Danmark eller Holland, men som har kompetanse som faglært og har lov til å levere søknaden fra Norge. Kan dere vennligst bekrefte at UDI vil akseptere søknadene som kommer fra politiet og som leveres digitalt? Vil disse bli akseptert selv når au pairen ikke ha rukket å komme til Norge ennå, eller hvis hun oppholder seg på et karantene-hotell? Det vil være absolutt det mest praktiske at søkere sender inn dokumentene snarest mulig og kanskje får behandlet deres søknad før de kommer til Norge. Vil dere akseptere dette?
    Vi skjønner at dette kun er aktuelt for søkere som har kompetanse som faglært.
  1. Vi ber dere i samarbeide med Den Norske Ambassade i Danmark og i Nederland tilby samme løsning – dvs. at søkerne sender dokumentene online. Dette forslag vi har nevnt lenge og spesielt etter pandemien startet (se mailen nedenfor). Hvis det vil være mulig trenger ikke søkere levere søknad hos politiet. Vi ber dere om forståelse. Dere har utarbeidet et system (med UDI’s portal), som gjør at dette er mulig og det ville ha løst mange problemer for søkerne.


Vi sitter i en håpløs situasjon hvor au pairer som befinner seg utenfor Schengen ikke har lov til å komme til Norge (en del av våre søkere har ventet i over et år) og de få søkere som kunne ha kommet som UDI prioriterer, får ikke levert søknaden mer. 

Vi skjønner at det ikke UDI som ikke lar au pairer som kommer fra land utenfor Europa komme til Norge (Norge er for resten det eneste landet som har stengt tillatelsene for au pairer fra tredjeland pga. pandemien), men det er i deres makt å hjelpe søkere som allerede er i Europa.

Vi ber dere iverksette tiltakene som avhjelper denne håpløse situasjonen hurtigst mulig, da hver dag har store konsekvenser for jentene.

I Norge, som i stort sett resten av verden, vet vi at unødvendige reiser skal minimeres for å minke smitten. Norge bør da legge til rette for at man ikke skal måtte reise rundt mellom land for å levere en søknad til et tredje lands ambassade (f.eks. reise fra Luxemburg gjennom Belgia til Nederland) for å levere søknad. Vi må stå sammen om å minke smitterisikoen, hvilket kan skje med elektronisk leveranse av dokumenter.

 

Med vennlig hilsen,

Natalia Ravn-Christensen